Kapusta z grzybami dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Kapusta z grzybami jest jedną z potraw wigilijnych, która gości na stołach polskich od wielu, wielu lat. Przepis na przysmak przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, spożywany przez wszystkich z chęcią i smakiem.

Zważając na fakt, że święta zbliżają się wielkimi krokami większość kobiet w ciąży i matek karmiących zastanawia się, czy spożycie potrawy nie zaszkodzi w żaden sposób dziecku. Pomimo, że trudno jest sobie wyobrazić wieczerzę wigilijną bez kapusty z grzybami i grochem, pierogów nadziewanych kapuścianym farszem, czy uszek rozpływających się w ustach, najlepiej jest zrezygnować z dań zawierających grzyby, szczególnie, gdy kobieta jest w III trymestrze ciąży, lub od niedawna karmi piersią.

Wszak sama kapusta sama w sobie bywa ciężkostrawna jest bardzo chętnie spożywana przez kobiety ciężarne i nie ma w tym nic dziwnego. Problem pojawia się w momencie połączenia warzywa z grzybami. Podobna sytuacja dotyczy kobiet karmiących piersią. Grzyby leśne pojawiające się w większości potraw wigilijnych powodują na ogół bolesne wzdęcia i bóle brzucha u niemowlaka szczególnie, gdy już wcześniej zauważone zostały objawy alergii pokarmowej, czy kolki. Równie często kobiety ciężarne po spożyciu potraw, których głównym składnikiem były grzyby leśne zauważyły u siebie problematyczne wzdęcia, nadmierną ilość wydzielanych gazów, bóle brzucha, oraz ogólnie złe samopoczucie.

Decydując się na skosztowanie dań wigilijnych zawierających grzyby kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny przede wszystkim zaopatrzyć się w grzyby z zaufanego i sprawdzonego źródła i co najważniejsze nie przejadać się. W przypadku matek karmiących konieczne jest stopniowe wprowadzenie do jadłospisu potraw mogących wywołać niepożądane objawy i bacznie obserwować dziecko.

Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zastąpienie grzybów pieczarkami, które z reguły są bardzo dobrze tolerowane zarówno przez płód, jak i bardzo małe niemowlęta. Grzyby pomimo, że są smaczne nie zawierają znaczących wartości odżywczych i odradzane są dla kobiet w ciąży mających problemy z układem pokarmowym. Ciężkostrawność grzybów zawdzięczamy przede wszystkim chitynie, która nie jest rozpuszczana przez kwasy żołądkowe, przez co bardzo długo zalęgają w żołądku.

Jeżeli, zatem nie wyobrażamy sobie prawdziwych świat bez podkreślających smak potraw grzybów, a ciąża, czy okres laktacyjny jest przyczyną dietetycznego dylematu starajmy się raczej unikać potraw ciężkostrawnych, a przynajmniej zachować umiar i zdrowy rozsądek




Odpowiedz

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.