Jak zrobić tort biedronkę?

tort biedronkaDla każdego dziecka urodziny są dniem szczególnym, wyjątkowym i pełnym wrażeń. Oprócz prezentów, gości i wyśmienitej zabawy, nie może obyć się bez tortu urodzinowego, na który dzieciaki czekają z wielkim utęsknieniem.

Oczywiście w dzisiejszych czasach nie ma żadnego problemu z kupnem gotowego produktu. W cukierniach znaleźć można mnóstwo różnorodnych ciast. Torty różnią się nie tylko smakiem i wielkością, ale również wzornictwem. Myszka Miki, boisko piłkarskie, lalka Barbie i wiele, wiele rozmaitych motywów bajkowych dostosowanych do upodobań małego solenizanta.  Niestety podstawową wadą gotowych tortów jest cena. Koszt zakupu tortu na 12 osób z motywem bajkowym waha się w granicach od 60 do 200 złotych. Jeżeli jednak ze względów finansowych nie możemy kupić dziecku tortu, warto rozważyć kwestię przygotowania domowego wypieku.

TORT BIEDRONKA-PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

6 jajek

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki octu oraz

1 szklanka cukru

SKŁADNIKI NA KREM:

1 litr kremówki

cukier waniliowy

200 g cukru lub cukru pudru

3 łyżki żelatyny

SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ:

10g glukozy

80 dkg cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

70ml wody

3 łyżeczki margaryny

barwniki

SKŁADNIKI NA KREM POD MASĘ CUKROWĄ:

250g cukru pudru

2 łyżki mleka

2 łyżeczki olejku waniliowego

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki octu, mieszamy. Odstawiamy do widocznej zmiany objętości. Następnie ubijamy białka z dodatkiem soli, po czym stopniowo łączymy z cukrem, aż do powstania jednolitej masy. W momencie, gdy żółtka urosną, powoli dodajemy je do piany z białek, miksując na niskich obrotach. Do gotowej mieszanki dodajemy przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek, ale uwaga na tym etapie nie używamy już miksera. Masę należy delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub specjalną szpatułką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Dobrze, gdy spód tortownicy wyłożymy papierem do pieczenia, wtedy biszkopt ładnie wyrośnie. Pamiętajmy, żeby po upieczeniu nie otwierać od razu piekarnika, bo ciasto opadnie!

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy kremówkę, do której stopniowo dodajemy wystudzoną żelatynę. Cukier łączymy z cukrem pudrem i kakao, po czym stopniowo dodajemy do śmietany, miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy przekrojony na dwa spody biszkopt oraz dekorujemy boki tortu. Ciasto wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE KREMU POD MASĘ CUKROWĄ:

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy mleko i aromat. Miksujemy. Za pomocą specjalnej szpatułki lub noża wykładamy krem na górną powierzchnię tortu.

PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ:

Rozpuszczoną w wodzie żelatynę stawiamy na gaz, łączymy z glukozą i mieszamy, aby nie doprowadzić do zagotowania. Następnie dodajemy margarynę, tak żeby rozpuściła się w gorącej wodzie. Na przesiany cukier puder wylewamy rozczyn i czekamy aż masa napęcznieje. Jeżeli będzie się lepić dodajemy cukier puder w zależności od potrzeb. Z niewielkiej ilości niezabarwionej masy cukrowej formujemy 2 kółka. Kolejne dwa kawałeczki masy mieszamy z dowolnym kolorem i wykonujemy dwa mniejsze kółka. Większe i mniejsze koła łączymy tak, aby powstały oczy.  Pozostałą masę wyrabiamy i rozwałkowujemy wałkiem. Wykrawamy okrąg wielkości biszkoptu i kładziemy na górę tortu. Z reszty masy formujemy głowę, kropki i pasek na skrzydła. Formujemy kształt biedronki. Na koniec malujemy płynnym barwnikiem.

Smacznego!!!

 

 




1 komentarz Jak zrobić tort biedronkę?

Odpowiedz

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.